TÁMOP 3.3.8-12/1-2012-0016

Kiíró: 
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Benyújtott pályázat címe: 
Kiemelkedés alternatívái a piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolában
Pályázat állapota: 
Lezárt
A Piliscsabai Jókai Mór Általános Iskola TÁMOP 3.3.8-12/1-2012-0016 „Kiemelkedés alternatívái a piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolában„ című projekt 2013.szeptember 1-én indult útjára, 2015 december 31-én zárult. Mint a cím is mutatja, a projekt célja: javítani a már évek óta szegregált körülmények között tanuló HH-s és HHH-s roma és nem roma tanulók esélyegyenlőségét. A beilleszkedési, magatartási, tanulási zavarokkal küszködő tanulók helyzetének javítására alapvetően a következő alappillérekre támaszkodott a program: szoros személyes kapcsolat a gyerekekkel, folyamatos kapcsolattartás a szülőkkel, a különösen nehéz helyzetű gyermekek mentorálása (mentortanárok, fejélesztő pedagógus), innovatív, nyitott szemléletű, szakmailag jól felkészült tantestület kialakítása.
 A Projekt megvalósításában nagy szerepe volt a Lakatos József Általános Iskola és Gimnázium modellértékű pedagógiai programjának, ill. egyes elemeinek megismerése és a Jókai Iskola körülményeinek megfelelő átvétele (kézművesség, technika és életvitel tantárgy, textilműhely, táblajátékok, stb.) A program során szakmai együttműködés, partnerkapcsolat is kialakult a két iskola között.
A pedagógusok szakmai szemléletváltását hozták a képzések: a RAABE esélyegyenlőségi képzésén konfliktuskezelési technikákat ismertek meg. A „Tájoló” pályaorientációs foglalkozásokat a diákok számára a tantestület tagjai tartották meg, akik előzőleg a technikával külön foglalkozásokon tanulták meg. zen kívül alkalmuk nyílt ellátogatni Bükkaranyosra is, ahol a híres hejőkeresztúri modellel, a KIP programmal voltak almuk megismerkedni.   
A családok megnyerése az egyik legfontosabb része volt a programnak. 25 olyan program szervezését vállaltuk és teljesítettük, amelyekbe a szülőket is bevontuk és aktív közreműködésüket is elvártuk (családi nap, barkácsolás, ünnepek pályaválasztási rendezvények, stb.) 
A programok – a kis létszámra való tekintettel – az intézmény minden tanulójának bevonásával zajlottak, s nem csak az eredetileg megnevezett HHH-s célcsoportot érintették. Így egy hihetetlenül erős kötelék, szoros baráti viszony alakult ki az kicsik és a nagyok között a különböző foglalkozásokon, szerepléseken, kirándulásokon, ami az alsó-felső közötti átmenetet is megkönnyítette. 
Nagy hangsúlyt kapott a színházi és vizuális nevelés. rengeteg barkács és textil munkára volt alkalom a délutáni foglalkozások és a nyári napközis napok alkalmával. Több színi- és bábelőadásra is felkészültek a gyerekek, amelyeket a szülőknek, a város közönségének, óvodásoknak is előadtak (karácsonyi műsor, évzáró, projektzáró rendezvény, stb.) Egyre rutinosabb fellépők, magabiztosak lettek. Pályázati pénzből egy jól variálható négy elemes színpad is elkészült.
A városi rendezvényeken, fellépések alkalmával, sporteseményeken a település más iskoláinak tanulóival is találkozhattak, megmérkőzhettek vagy drukkolhattak egymásnak. Ez a fajta nyitás, megjelenés a város életében éppen hogy nem volt jellemző korábban, és nagyon sokat jelent a jókais diákok mai megítélésében (focikupa, kosárbemutató, diákolimpia, szüreti mulatság,adventi vásár, stb.) A nyitás és elfogadás bizonyítéka az is, hogy 15 partnerkapcsolati szerződést sikerült létrehozni az Önkormányzat támogatásán kívül a kisebbségi önkormányzatokkal, sportegyesületekkel, civilszervezetekkel és az egyházak képviselőivel. 
A gyerekek és a pedagógusok napi munkájához , a szabadidős tevékenységek lebonyolításához (barkácsolás, kézművesség, jelmezgyártás) az összeállított beszerzési lista alapján szereztünk  be irodaszereket és papírárut, valamint sok mozgásos és szabadidős játékot.  Az eszközök használatára a rendszeresen megtartott játékdélutánokon kerül sor, amin a gyerekek szinte teljes létszámmal részt vesznek, és ezek a rendezvények a szülők számára is nyitottak. Hetente tartunk mozgásfejlesztő tornát is.
Elkészült az iskola új, végleges honlapja is, ahol láthatóak a fényképek.
A projekt látható eredményeket hozott az iskola mindennapi életében is. Jó eredményeket sikerült elérni a fegyelmezettség és kötelességtudat terén. A pozitív változások nem csak az iskolában érezhetők, hanem a közvetlen környezet visszajelzései is ezt tükrözik.
 

HASZNOS LINKEK

Vegye fel a kapcsolatot velünk

Piliscsaba Jókai Mór Áitalános Iskola

MegtalálhatóFacebookon:
www.facebook.com/csabaiskolajokai/

Kapcsolat

Jókai Mór Általános Iskola

OM azonosító: 201657
2081 Piliscsaba
Fő út 124.

Virágh Norbertné
Tel: (+36-30) 644-5392

Lászlóczki Mihály Györgyné (Vali)
Tel: (+36-26) 375-210

Mail: jokaiiskola124@gmail.com

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.